У реке Голије пуштено 26.000 млађи поточне пастрмке

Вести0

У Парку природе „Голија“, којим газдује ЈП „Србијашуме“, завршено је редовно годишње порибљавање. У риболовне реке ове величанствене планине пуштено је 26.000 јединки млађи аутохтоне поточне пастрмке.

Инвестиција је вредна 1.222.000 динара, а посао је био поверен мрестилишту „Брадуљица“ д.о.о. из Ивањице. На порибљавању је ангажовано десетак радника ЈП „Србијашуме“, поред Управе Парка природе Голија били су запослени из ШГ „Голија“ Ивањица, ШГ „Столови“ Краљево и ШГ „Шумарство“ Рашка, уз присуство Драгана Нићифоровића, Републичког инспектора за рибарство.

Порибљавање се обавља на основу Програма управљања рибарским подручјем Парка природе Голија за 2017. годину, а главна локација порибљавања је била река Студеница, која пролази поред два средњовековна манастира, истоимене Студенице и Придворице.

Управа Парка природе Голија планира у консултацији са Биолошким факултетом из Крагујевца, који раде планове порибљавања, наставити порибљавање и наредних година.

Из сваке реке на подручју Парка природе „Голија“ можете се напити воде. Због изузетне чистоће, све ове воде богате су поточном пастрмком. Поточна пастрмка је аутохтона врста голијских река и потока. Због тога се о њој води посебна брига и захваљујући оваквим акцијама пастрмски рибљи фонд се обнавља. Ово је леп пример како човек може да се одужи природи.

Голија, управо због нетакнуте природе и бројних лепота, последњих година привлачи све више туриста а због своје атрактивности у рекреативном риболову, пецању на вештачке мушице, што је и једини дозвољен начин хватања пастрмке, све више доводи у искушење домаће риболовце да дођу у посету риболовним водама Голије и да се упознају са благодетима тог начина пецања.

Извор: Блиц     Фото: Беба Бојовић / РАС Србија