Поново је засијало злато на студеничком Распећу

Током 2019. године завршена је још једна радна сезона конзерваторско-рестаураторских радова на фрескама у Богородичиној цркви у Суденици. Бројна видљива и невидљива оштећења на површини фреске као и у дубоким пукотинама зидова, трагови су времена, страдања и трајања.

Заштитом и учвршћивањем ових места продужен је век овом вредном сликарском остварењу из 13.века.
Заменом старих пломби и чишћењем наслага различитог порекла које су прекривале осетљиве осликане површине, враћен је некадашњи колорит свуда где фреска није сасвим уништена.

Захваљујући посебним деликатним и поступним захватима чишћења, који су спроведени на површинама ореола, поново сија злато које је било прекривено слојевима чађи и кречних наслага.

Монументална композиција Распеће Исуса Христа најважнији је део јединствено остварене уметничке целине као што је Богородичина црква, која својим постојањем сведочи о високим узорима, начелима и стремљењима њених ктитора.

Републички завод за заштиту споменика културе
Аутор и руководилац пројекта  мр Стојанка Самарџић, конзерватор-рестауратор, стручни саветник

Стручна екипа конзерватора-рестауратора:
Гордана Јаковљев, руководилац стручне екипе за фирму KOTO
Весна Чанак, Ненад Богојевић, Марија Пешановић, Драгана Протић, Лука Дедић, Владимир Маркоски, Сузана Златарић, Мирко Одаловић, Милица Анђелић, Јована Јовановић, Станица Младеновић, Анастасија Јовичић, Милана Јовановић, Страхиња Ђорђевић, Тијана Кнежевић, Магдалена Дробњаковић
Јелена Симић

Студенти основних и мастер академских студија Студијског програма конзервација и рестаурација Факултет примењених уметности – Београд, одсек Конзервација и рестаурација
Павле Ђајић, Кристина Поњавић, Милена Стојковић
Тијана Тошковић, Вања Велисављев, Александра Павловић,
Марија Цурк, Тијана Лекић, Исидора Љубисављеви