Празник Преподобног Симона монаха

У Манастиру Студеници, данас је свечано и молитвено прослављен спомен Преподобнога Симона Монаха, краља Стефана Првовенчаног.

Прослава празника Преподобног Симона започела је синоћ свеноћним бдењем.

Свети краљ је најпре био сахрањен у манастиру Студеници. Доцније су мошти пренесене у манастир Жучу, па поново враћене у Студеницу, потом у манастир Сопоћане, где су биле скривњне под земљом. После 211. година мошти су извађене и биле постављене у цркви.

Мошти Светог Краља Стефана Првовенчаног преношене су 18 пута.

После спаљивања моштију Светог Саве на Врачару 1595. представљале су највећу народну светињу коју су чували студенички монаси.

Бурне године 1686. монаси преносе мошти у манастир Црну Реку, у готово неприступачну пећинску цркву. Одатле мошти 1701. преносе у Студеницу, па у Београд. Касније премештају кивот са моштима још 8 пута.

У време српског устанка у Поморављу и Подунављу, званом ”Кочина крајина” 1789-1790, лично је Карађорђе на својим рукама носио кивот светог краља, склањајући га пред Турцима. Још један пренос био је у пролеће 1806. године. Тада су Турци спалили манастир Студеницу и она је била привремено напуштена, а мошти су по Карађорђевом личном наређењу и заузмању склоњене и смештене у манастир Враћевшницу. Пред сам крај устанка 1813. године мошти су склоњене у манастир Фенек код Јакова.

Године 1839. мошти се враћају у Студеницу и ту остају до 1915. када су пренете у Пећ и потом у манастир Острог, где ће бити до 1919. када су поново враћене у Студеницу.

Мошти Светог Краља Стефана Првовенчаног, потоњег Преподобног Симона Монаха, први пут су од 1919. године изнете из манастира Студеница и са благословом Његовог Преосвештенства Епископа Жичког г. Јустина, свечано су пренете 29. септембра 2015. године у манастир Жичу. У Краљеву су биле до 7. октобра, када су враћене у манастир Студеницу, где се и данас налазе.