Празник Преподобног Симона Монаха

У Манастиру Студеници јуче је свечано прослављен спомен Преподобнога Симона Монаха, краља Стефана Првовенчаног.

Свету Архијерејску Литургију у царској лаври Манастиру Студеници, служио је Епископ жички Г. Јустин уз саслужење игумана студеничког архимандрита др Тихона (Ракићевића), архимандрита Дамјана (Цветковића), јеромонаха Виталија (Милошевића), сабрата Манастира Студенице, Архијерејског намесника студеничког протонамесника  Данила Петровића, јеромонаха Симеона (Гавриловића) из Манастира Светог Николе код Куршумлије, протојереја Боже Главоњића, јерејâ Ивице Тадића и Александра Јелића, као и ђакона Стефана Симића.

Овај дан је велики празник за српски народ. Преподобни Симон, чије мошти почивају у овом манастиру, био је у првокрунисани српски Краљ, благочестивог и светог живота, а као монах је то само наставио и потврдио. По Предању, васкрсао га је његов брат Свети Сава и замонашио га. Један дан је био монах и преставио се у Господу.

Први српски краљ Стефан Првовенчани, као монах Симон умро је 7. октобра 1228. године и сахрањен је у наосу Студенице преко пута свога оца Симеона Немање.

На празничној Литургији присуствовао је велики број верног народа, као и монахиње Манастира Благовештења под Овчаром са својој игуманијом мати Михаилом. Епископ Јустин се по прочитаном Јеванђељу обратио присутнима пригодном беседом. Осврнуо се на значај светитеља из нашег рода који су светло у мраку данашњег света. Не смемо их заборавити, већ треба да се угледамо на њих и веру њихову.

У току Литургије причестио се велики број верног народа деце и монаштва. На крају, Епископ Јустин је пререзао славски колач и честитао славу игуману Тихону са братством и свима пристунима.

Преподобни Симоне, моли Дародавца Христа за нас твоје недостојне потомке!