Празновање преподобне мати Анастасије у манастиру Студеници

Ове љубиларне године, када славимо 800 година аутокефалије српске Цркве, празновање преподобне мати наше Анастасије у манастиру Студеници, где се налазе и њене свете мошти,  било је посебно свечано.

Уочи празника служено је свеноћно бденије.

Сутрадан, Литургију је служио његово преосвештенство епископ Жички Господин Јустин, а саслуживали су му протосинђели Дамјан Цветковић и Сава Илић, архимандрит студенички Тихон Ракићевић, јеромонах Виталије Милошевић, отац Вукман Петровић из Александровца, отац Предраг Бојовић из Чикага, отац Драгиша Томић из Требиња  и свештеници из наше епархије.

У беседи се владика осврнуо на поменути јубилеј, 800 година аутокефалије наше свете Цркве. Затим је говорио  о животу хришћана у савременом свету, и да је неминовно  да хришћани имају борбу и искушења у свету , а то је поткрепио и примером великог апостола Павла. Наиме док је Савле ревносно испуњавао закон, није имао проблема, био је самозадовољан.Међутим, када се преобратио и почео свој живот да мери Христом, суочио се са собом, са онаквим какав јесте. Како каже: “Трипут молих Господа, да одступи од мене ово искушење али ми Господ рече; Доста ти је моја благодат”.

Попут апостола Павла тече и наш хришћански живот, овде и сада, у тражењу, борби  и  задобијању благодати, у трпељењу али и радости која је Христос Исус, васкрсли Бог наш.

После светог причешћа и резања славског колача, испред Богородичиног храма, деца из Америке, коју је довео отац Предраг Бојовић, одиграла су сплет игара. Дошли су у Србију специјално, да заједно са нама прославе празник преподобне мати Анастасије, мајке светог Саве и светог краља Стефана Првовенчаног, односно монаха Симона.

После трпезе љубави, Игуман и братство угостило је Владику и госте у вински подрум, са деловима зида из 12 века, најстарији подрум код нас, који је поред своје аутентичности и старости са укусом сређен, функционалан и савремен.

Извор: Манастир Студеница