Praznovanje prepodobne mati Anastasije u manastiru Studenici

5. jula 2019. Vesti, Drevna Studenica, Foto0

Ove ljubilarne godine, kada slavimo 800 godina autokefalije srpske Crkve, praznovanje prepodobne mati naše Anastasije u manastiru Studenici, gde se nalaze i njene svete mošti,  bilo je posebno svečano.

Uoči praznika služeno je svenoćno bdenije.

Sutradan, Liturgiju je služio njegovo preosveštenstvo episkop Žički Gospodin Justin, a sasluživali su mu protosinđeli Damjan Cvetković i Sava Ilić, arhimandrit studenički Tihon Rakićević, jeromonah Vitalije Milošević, otac Vukman Petrović iz Aleksandrovca, otac Predrag Bojović iz Čikaga, otac Dragiša Tomić iz Trebinja  i sveštenici iz naše eparhije.

U besedi se vladika osvrnuo na pomenuti jubilej, 800 godina autokefalije naše svete Crkve. Zatim je govorio  o životu hrišćana u savremenom svetu, i da je neminovno  da hrišćani imaju borbu i iskušenja u svetu , a to je potkrepio i primerom velikog apostola Pavla. Naime dok je Savle revnosno ispunjavao zakon, nije imao problema, bio je samozadovoljan.Međutim, kada se preobratio i počeo svoj život da meri Hristom, suočio se sa sobom, sa onakvim kakav jeste. Kako kaže: “Triput molih Gospoda, da odstupi od mene ovo iskušenje ali mi Gospod reče; Dosta ti je moja blagodat”.

Poput apostola Pavla teče i naš hrišćanski život, ovde i sada, u traženju, borbi  i  zadobijanju blagodati, u trpeljenju ali i radosti koja je Hristos Isus, vaskrsli Bog naš.

Posle svetog pričešća i rezanja slavskog kolača, ispred Bogorodičinog hrama, deca iz Amerike, koju je doveo otac Predrag Bojović, odigrala su splet igara. Došli su u Srbiju specijalno, da zajedno sa nama proslave praznik prepodobne mati Anastasije, majke svetog Save i svetog kralja Stefana Prvovenčanog, odnosno monaha Simona.

Posle trpeze ljubavi, Iguman i bratstvo ugostilo je Vladiku i goste u vinski podrum, sa delovima zida iz 12 veka, najstariji podrum kod nas, koji je pored svoje autentičnosti i starosti sa ukusom sređen, funkcionalan i savremen.

Izvor: Manastir Studenica