Стотине фолклораша окупирало Голију [видео]

9. јула 2019. Вести, Видео0

На планини Голији, у месту Одвраћеница, где се спајају општине Ивањица, Нови Пазар и Рашка одржан је први фестивал фолклора под називом „Са Голије коло се вије“. Стотине разиграних фолклораша игром и песмом презентовали су традицију места из којих долазе, а једна од најлепших планина Србије данас је била центар спајања људи и културе.

Свечаним дефилеом свих учесника означен је почетак ове манифестације која је окупила велики број људи. Одвраћеницом су прошетали чланови КУД-а ’’ Моравица’’ из Ивањице, КУД ’’Рашка’’ из Рашке, КУД ’’Краљевачка ризница’’ из Краљева, КУД ’’Голија’’ из Новог Пазара, женска певачка група „Беле раде“ и мушка певачка група „Клековачки жубор“ из Ивањице.

Организатори су задовољни посетом и најављују следеће године више учесника и бројније садржаје.

И гости ове дивне планине нису скривали задовољство. Седмог јула се традиционално у Одвраћеници одржава сабор па се окупио велики број кампера, гостију из читаве Западне Србије и сви су били одушевљени првим Фестивалом фолклора.

Велики број спонзора подржао је ову манифестацију, а општине на које се наслања Голија показале су добрру вољу и пружиле подршку како би један овакав фестивал заживео и ширио се наредних година.

Планина Голија интензивно се развија а овакви фестивали најбољи су начин да се очува културни идентитет овог краја.

Извор: Инфо лига