Praznovanje prepodobnog Simona monaha u manastiru Studenica

7. oktobra 2020. Vesti0

Danas je u manastiru Studenici svečano proslavljen praznik kralja Stefana Prvovenčanog, potonjeg Simona monaha. Arhijerejskom Liturgijom načalstvovao Episkop žički g. Justin.

U svojoj besedi Vladika je poručio da blagodareći Nemanjićima nismo izgubljeni i dodao da nas samo dobro postavlja pred Boga. Episkopu Justinu sasluživali su iguman studenički arhimandrit Tihon (Rakićević), monaštvo i sveštenstvo Eparhije žičke.

Episkop žički Justin je podsetio na život, uspone i padove Svetoga kralja Stefana – Simona monaha, pojasnivši da, kao u životu svakoga čoveka, ne možemo da izaberemo sve što će se dešavati.

Danas kad nam dođu iskušenja kažemo da je Nemanjićima sve bilo „kao u bajci“: „Nema toga na zemlji, to se nama čini da je tada bilo lakše, a da je sada teško. Nikad nije lako bilo“, kazao je Vladika i podsetio da je Bog dao čoveku slobodu da bira, i sredstva da se usavršava u meru rasta Hristovog, te da zadobije Carstvo Nebesko. Tako je kralj sveti Stefan poželeo da se upodobi duhovnim visinama. To je sveta loza Nemanjića, zahvaljujući kojoj mi postojimo i nismo izgubljeni.

„Samo – dobro – nas postavlja pred Bogom“, istakao je Vladika i dodao da je naša vera – lična, nema kolektivnog spasenja, i da će svako lično dati odgovor za svoj život.

Tekst : Radio Slovo ljubve

Liturgijska beseda Episkopa žičkog dr Justina u Studenici, 7. oktobra 2020: