Празновање преподобног Симона монаха у манастиру Студеница

Данас је у манастиру Студеници свечано прослављен празник краља Стефана Првовенчаног, потоњег Симона монаха. Архијерејском Литургијом началствовао Епископ жички г. Јустин.

У својој беседи Владика је поручио да благодарећи Немањићима нисмо изгубљени и додао да нас само добро поставља пред Бога. Епископу Јустину саслуживали су игуман студенички архимандрит Тихон (Ракићевић), монаштво и свештенство Епархије жичке.

Епископ жички Јустин је подсетио на живот, успоне и падове Светога краља Стефана – Симона монаха, појаснивши да, као у животу свакога човека, не можемо да изаберемо све што ће се дешавати.

Данас кад нам дођу искушења кажемо да је Немањићима све било „као у бајци“: „Нема тога на земљи, то се нама чини да је тада било лакше, а да је сада тешко. Никад није лако било“, казао је Владика и подсетио да је Бог дао човеку слободу да бира, и средства да се усавршава у меру раста Христовог, те да задобије Царство Небеско. Тако је краљ свети Стефан пожелео да се уподоби духовним висинама. То је света лоза Немањића, захваљујући којој ми постојимо и нисмо изгубљени.

„Само – добро – нас поставља пред Богом“, истакао је Владика и додао да је наша вера – лична, нема колективног спасења, и да ће свако лично дати одговор за свој живот.

Текст : Радио Слово љубве

Литургијска беседа Епископа жичког др Јустина у Студеници, 7. октобра 2020: