Пројекат „Дигитална Студеница“ [видео]

Уз финансијску подршку Министарства правосуђа Републике Србије, у Манастиру Студеници, постављен је пројекат под називом  „Дигитална Студеница“.

Пројекат се састоји од интерактивне инсталације и експоната заснованих на технологији Augmented Reality (проширена стварност) које у овом древном амбијенту представљају историју развоја овог културног и духовног средишта и знамените личности – најважније ктиторе Манастира Студенице.

Коришћење савремених технологија за оживљавање атмосфере из прошлих времена омогућава већу доступност и приближавање овог споменика културе данашњим посетиоцима. Најсавременија технологија Проширене стварности инсталирана је у Трпезарији Светог Саве која је овим постала „визиторски центар“, намењен пре свега странцима, младим људима и деци школског узраста. Садржаји су доступни на неколико језика.

Овај пројекат ће омогућити популацији 21. века увод у живописну повест овог места, тиме и увид у културу и историју нашег народа на највишем културном нивоу у светским размерама. Пројекат је од изузетног националног значаја. Технички аспект пројекта, тј. коришћење технологије проширене стварности за израду експоната и инсталација, радио је искусни тим ИТ стручњака.

Значај Студенице као туристичке дестинације овим ће бити веома повећан. Овим начином изузетно је олакшано приказивање музејских вредности великом броју посетилаца.

Концепт и садржај поставке је настао као резултат промишљања и рада кроз употребу и комбиновање више специфичних креативних вештина и технологија. То се обједињено назива Интерактивни дизајн, а подразумева дизајн поставке, креирање и режију виртуелних и физичких садржаја у мешовитој стварности, уметничку дирекцију итд.

Марко Тодоровић је радио на фотографијама, видео материјалима, постпродукцији, дизајну експоната и осталим графичко визуелним садржајима. Пројекат је рађен у продукцији креативне куће LiveViewStudio .

Концепт, интерактивни дизајн и креирање садржаја поставке радили су Марко Тодоровић и Јана Родић. Различите сегменте пројекта су радили бројни сарадници  (моделари, аниматори, сликари, столари, програмери …)

Аутор пројекта „Дигитална Студеница“ је Марко Тодоровић.

Детаљан опис пројета можете погледати ОВДЕ