Proslava Svetog Save u Studenici

28. januara 2017. Vesti, Drevna Studenica, Foto2

Opšte je poznato da je Sveti Sava posebno bio vezan za manastir Studenicu i za studenički kraj, te tako proslava Savindana , nama se čini, ovde ima posebnu lepotu.

Na praznik Svetog Save prvog arhiepiskopa srpskog, prosvetitelja i učutelja, molitvenika i izmiritelja braće i svega roda našega, služena je sveta liturgija u manastiru Studenica. Na svetoj službi sabrao se verni narod, učitelji, nastavnici i deca.

Po završetku svete službe, pričešća i celivanja moštiju đaci su čestitali monasima slavu i zajedno sa njima učestvovali u rezanju slavskog kolača.

Nakon toga u manastirskom konaku studenički đaci su održali priredbu a bratskvo manastira ih je ugostilo čajem, uštipcima i paketićima.

Tradicionalno i ove godine  u OŠ “Stefan Nemanja”  monasi su prerezali slavski kolač. Zatim  je usledila školska priredba sa narodnim igrama i recitalima o našem najmilijem  Svetitelju. Ovogodišnji domaćin školske slave bio je Rade Perišić.

Narodni muzej u Kraljevu priredio je lepu i zanimljivu izložbu „Sveti Sava srpski“ . Na izložbi su prikazani svetovni život Rastka, trećeg sina velikog župana Raške Stefana Nemanje, njegovo odstupanje od zemaljske vlasti, odlazak na Svetu Goru i zamonašenje pod imenom Sava… Na otvaranju izložbe iguman manastira Studenice arhimandrit Tihon održao je prigodnu besedu.

Foto: Dušan Novaković

2 thoughts on “Proslava Svetog Save u Studenici

 1. Ljiljana Novakovic

  28. јануара 2017.

  Izvandredno. Bravo. Iduce godine cemo, ako Bog dâ, ici sa Georgijem.

 2. Biljana B.

  3. фебруара 2017.

  Divne fotografije.Baš lepo što su crno-bele!Nadam se da će sledeće godine i Anđeo Georgije biti na fotografijama.
  Pozdrav
  Biljana

Comments are closed.