Прослава Светог Саве у Студеници

Опште је познато да је Свети Сава посебно био везан за манастир Студеницу и за студенички крај, те тако прослава Савиндана , нама се чини, овде има посебну лепоту.

На празник Светог Саве првог архиепископа српског, просветитеља и учутеља, молитвеника и измиритеља браће и свега рода нашега, служена је света литургија у манастиру Студеница. На светој служби сабрао се верни народ, учитељи, наставници и деца.

По завршетку свете службе, причешћа и целивања моштију ђаци су честитали монасима славу и заједно са њима учествовали у резању славског колача.

Након тога у манастирском конаку студенички ђаци су одржали приредбу а братскво манастира их је угостило чајем, уштипцима и пакетићима.

Традиционално и ове године  у ОШ “Стефан Немања”  монаси су пререзали славски колач. Затим  је уследила школска приредба са народним играма и рециталима о нашем најмилијем  Светитељу. Овогодишњи домаћин школске славе био је Раде Перишић.

Народни музеј у Краљеву приредио је лепу и занимљиву изложбу „Свети Сава српски“ . На изложби су приказани световни живот Растка, трећег сина великог жупана Рашке Стефана Немање, његово одступање од земаљске власти, одлазак на Свету Гору и замонашење под именом Сава… На отварању изложбе игуман манастира Студенице архимандрит Тихон одржао је пригодну беседу.

Фото: Душан Новаковић