Рудно све привлачније страним туристима

Још далеке 1911. године, у првој разгледници послатој са Рудног писано је о здравој клими и природним лепотама те висоравни на обронцима Радочела и Голији. Деценијама касније више се говорило о економској миграцији, међутим у последње време све већи број домаћинстава на Рудну бави се сеоским туризмом, а и град Краљево субвенцијама подстиче његов развој.


Раско и Драгица Милошевић, зачетници сеоског туризма на Рудну, прочули су се и изван наших граница по одличним смештајним условима у свом одмаралишту „Селена“ као и здравој храни коју припремају за своје госте.

Вредном брачном пара Милошевић у послу помажу син и снаја, а унука Селена студира туризам и она ће у блиској будућности да преузме главни посао.

 „Љубазност према нашим гостима, здрава домаћа храна, почев од хлеба, пита, проје, до кајмака, меса и сокова из наше кухиње, то је чиме смо стекли поверење како из земље тако и иностранства. Угостили смо многе туристе из Русије, Француске, Израела, Немачке… Од наших највише нам долазе из Новог Сада, Београда. Госте привлаче и природне лепоте, чист ваздух, борове шуме, затим близима манастира Студенице и Градца и други“, кажу Раско и Драгица.
Ове године град Краљево први пут доделио је субвенције домаћинствима која се баве сеоским туризмом у износу од 450.000 до 650.000 динара. Сви су задовољни.
„Средства ћу искористити да осавременим објекте, јер су гости све пробирљивили и ми да би били конкуренти морамо да удовољимо њиховим захтевима“, каже Милијана Шеклер.
Задовољни су и Саша и Слађана Сретовић. Поред субвенције од 450.000 динара, град Краљево им је помогао да поправе пут до свог павиљона на Рудну.
Захваљујући разумевању Града и Дома здравља у Краљеву на Рудну је обезбеђено стално присуство лекара и др Бранимир Дугалић на услузи је и мештанима и гостима.
Док је Рудно с једне стране с Ибарском магистралом повезано добрим асфалтним путем, макадамски пут Студеница-Рудно, у дужини од 15 километара је у веома лошем стању. Његовом реконструкцијом и асфалтирањем, што градска власт годинама обећава мештанима, решио би се највећи проблем на путу бржег економског развоја како Рудна тако и целог подголијског краја.
Извор : РТС