Созерцање у Студеници

17. маја 2018. Вести, Култура0

Десети јубиларни међународни скуп неуро научника окупио је протеклог викенда  четрдесетак доктора наука у конаку манастирa Студеница. Скуп је организовало Друштво за нервне науке „Созeрцање”  из Шумадије са темом „У сусрет будућности: естетика, етика и друге теме”. Три дана су интезивно излагали различту проблематику и ишли у сусрет будућности анализирајући здравствене проблематику, додирнувши филозофске и друге аспекте.  

Десети јубиларни скуп неуро научника окупио је од 11. до 13. маја, четрдесетак доктора наука, угледних професора. Осим домаћих, било је учесника из Републике Српске и Црне Горе. Предавања на тему темом „У сусрет будућности: естетика, етика и друге теме” су вршена у сали за предавања у конаку манастирa Студеница. Ово друштво у Студеници одржава научни скуп већ пети пут. Као и раније, предавања су била праћена дискусијом.

Организатори научног скупа изражавају велику захвалност братству манастира Студенице, на челу са Игуманом др. Тихоном Ракићевићем,  и сећају се претходних посета великог броја студената Медицинског факултета у Крагујевцу, манастиру Студеници. Ондашњи декан др Михаило Пантовић водио их је у Студеницу на часове етике код игумана Архимандрита Јулијана. Доктора Михаила, као свог некадашњег професора, посетили су ушћански лекари Драгослав Дугалић, шеф веома активне и успешне здравствене станице у Ушћу и млади лекар Бранимир Дугалић.

Пошто су неки учесници скупа значајно допринели анализама и иновацијама у медицини и неким сродним наукама, те својим радом осветлили неке делове историје медицине, додељене су им повеље и захвалнице. Неки од учесника скупа су посетили и Испосницу Светог Саве,где се тренутно врше озбиљни радови на реконструкцији прилазног моста.

Организатори скупа су професори Михаило Пантовић, Драган Раванић и Драган Миловановић.

  • „Созeрцање” је стари израз који значи одуховљеноумно сагледавање или дубоко размишљање.

Текст: Жељко Ђуровић
Фото: Милош Игњатовић