Студеничка ликовна колонија – хармонија боја и духовног мира

Студеничка ликовна колонија више од четири деценије окупља реномиране уметнике који настављају мисију ширење несвакидашње атмосвере духовног заједништва и стваралачког надахнућа. Од 3. до 13. августа на традиционалној  42. по реду међународној ликовној колонији сабрало се  15 уметника из Србије и иностранства. 

‘’Задивљена сам амбијентом узвишеног мира , духовношћу којим ово божанствено место зрачи, делом Стефана Немање и сина му потоњег Светог Саве, божанственим фрескама и предивном природом. Све то даје мотивацију више па се на платно са лакоћом преносу емоције.’’ – каже Зинаида Кироловна Рефчук, уметница из Сант Петербурга.

Драгана Јокић, архитекта и сликар из Београда, била је потпуно очарана јужним порталом Немањине Богородичине цркве па је одлучила да наслика диптих са мотивима тог каменог рељефа.

Биљана Вуковић , селектор студеничке ликовне колоније изненађена је колико дивних слика из године у годину донесе ова колонија и колико људи лепо одреагују на манастир Студеницу и његову околину, колико буду инспирисани и колико се свако од њих труди да иза себе остави заиста вредно дело.

‘’Овде је тако лепо и заиста је инспиративно, не само манастир него и предивна природе око њега. То желим да пренесем својој сликом ‘’–  нагласила је Ејприл Волмер, сликар из Њујорка.

Поред  манастира Студенице у којем ових дана бораве и стварају, уметници су обишли Савине испоснице, манастир Сопоћане, Ђурђеве Ступове, Стару и Нову Павлицу и манастир Градац који су по свему судећи били њихова велика инспирација за стваралачки рад.

Круна десетодневног трајања ликовне колоније је изложба коју 12. августа отвара сутуденички игуман, архимандрит Тихон у присуству многих љубитеља ликовне уметности.

Традиционално и овогодишња,  42. по реду Ликовна колонија „Студеница“ одржава се у организацији Туристичке организације, града Краљева и братства манастира Студенице.