У Ушћу задовољни младом лекарком Јованом

Иако је као студент са високим просеком оцена имала прилику и позиве да се након завршетка школовања запосли у некој од здравствених установа у Београду, другим већим градовима широм Србије, или у иностранству за које се многе њене колеге одлучују, млада докторка Јована Томић изабрала је да каријеру започне у свом родном Ушћу у Ибарској клисури.

Др Јована Томић, Фото Г. Шљивић

Одлучила се за повратак у рударску варошицу удаљену педесет километара од Краљева и за запослење у овдашњој Здравственој станици краљевачког Дома здравља.

– Много волим овај крај, своје родно место, овдашње мештане, комшије, пријатеље, рођаке и када се указала прилика да се запослим у ушћанској амбуланти, уз подршку супруга и породице нисам се много двоумила. Овде је прелепа природа, чист ваздух, идеална и потпуно здрава средина за одрастање и васпитавање детета – каже др Јована Томић.

Рад у амбуланти, додаје, за њу представља велико задовољство и професионални изазов јер покрива велику, разуђену територију са око 6.000 становника раштрканих у ушћанском, рудњанском и студеничком крају.

– Рад је свакако специфичан јер смо и од најближе болнице у Краљеву удаљени педесет километара. Уз то, покривамо и велику деоницу прометне Ибарске магистрале која пролази кроз клисуру. У оближњим брдском-планинским пределима углавном су старачка домаћинства до којих је у зимском периоду тешко доћи – прича др Томић.

– Имам велику подршку шефа амбуланте др Драгослава Дугалића, као и др Мирјане Крчевинац, директорке Дома здравља Краљево. За мене је овај посао драгоцено искуство које ће ми много користити у наставку каријере. Уједно је и могућност да теоријско знање применим у пракси, али и прилика да помогнем људима са којима сам одрасла и њиховим породицама.

И мештани рударске варошице Ушће у клисури Ибра задовољни су што се у локалној амбуланти запослила њихова суграђанка.

– Докторка Јована је веома стрпљива, увек пажљиво саслуша шта некога тишти, на услузи је пацијентима. Наше место је мало, није много богато, али има привилегију да се о здрављу мештана старају изванредни стручњаци и што је још важније изузетни људи – не штеде комплименте Ушћани.

СТРУЧНА И ПОУЗДАНА

– ИАКО је практично на почетку каријере, др Томић није бежала од изазова као што је рад у здравственој установи у руралном подручју. Сви су је одмах прихватили и заволели, а она је од самог почетка показала да је веома стручна, озбиљна и поуздана – каже др Драгослав Дугалић, шеф Здравствене станице у Ушћу.

– Овдашњи мештани су добили лекарку какву су само могли да пожеле.

Извор: Вечерње Новости

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here