За хероје са Чемерна градиће се спомен-капела

Потписивањем Уговора о преносу јавне својине на непокретности са Републике Србије на Град Краљево, коначно је отклоњена и последња препрека за изградњу војничке спомен-капеле на планини Чемерно, четрдесетак километара од града на Ибру.

Фото: Горан Шљивић

Овај важан правни акт потписали су градоначелник Краљева др Предраг Терзић и Јован Воркапић, директор Републичке дирекције за имовину и на тај начин омогућили реализацију иницијативе која је покренута пре неколико година.

Војничка спомен-капела на највишем врху Чемерна биће подигнута како би се од заборава сачували хероји српске војске у Првом светском рату који су 1915. године дали своје животе штитећи одступницу Првој српској армији приликом повлачења долином Ибра према Рашки, Косову и Метохији и Црној Гори.

– То је наш дуг према херојима из краљевачког, ивањичког, ужичког и драгачевског краја који су се храбро борили на Чемерну, а готово 2.000 њих и оставило своје кости на овој планини, ударивши темеље српске државности – рекао је овом приликом историчар Раде Вукосављевић, један од иницијатора пројекта. – Очекујем да ће капела бити изграђена до краја ове године, а потом ћемо се посветити уређењу ентеријера. Планирано је да на зидовима буду исписана имена свих страдалих бораца у овој, неправедно запостављеној бици, а желимо да направимо и крипту у коју ћемо сахранити кости наших страдалника.

Извор: Вечерње Новости