Ušće: Promocija knjige „Bitka na Čemernu“ [video]

10. novembra 2019. Vesti, Kultura0

U maloj sali Doma kulture u Ušću sinoć je održana promocija knjige Živojina Stefanovića „Bitka na Čemernu“. O knjizi je govorio recizent knjige i profesor književnosti Radoslav Premović.

Ova poema pisana stihom između lirskog i epskog deseterca, svojevrsno je pesničko opelo srpskim junacima, koji su na Čemernu, novembra 1915 godine, odsudnom bitkom branili i odbranili bočni udar Austro – Ugarske vojske, na Prvu armiju Živojina Mišića, u povlačenju ka Kosovu i Metohiji. Bitka na Čemernu, jedna je od najkrvavijih na balkanskom bojištu u Velikom ratu.

Svako jutro kad se Sunce javi
Prve zrake na Čemerno stavi
I pred veče kad Sunce zalazi,
Pre no zađe, Čemerno pomazi.

Na Čemernu umerena klima
Al ponekad ima oštrih zima
Bukva puca,sve zaledi širom
Pa ga zovu balkanskim Sibirom.
……………………………………………
Nek se priča, večna vatra gori
Da se pamte srpski sokolovi
Narod mali a hrabrost velika,
Srpski narod tvrđi od čelika.

Foto : Goran Nikolić

Prema nepotpunim i još uvek nezvaničnim podacima, u bici na Čemernu poginulo je više od 1.000 srpskih vojnika i 625 Austrijanaca. Žrtva je bila velika, ali je bitka uspela da zaustavi neprijatelja u prodoru. U suprotnom, kralj, vrhovna komanda i glavnina vojske bili bi uvučeni u obruč i uništeni.

Foto : Goran Nikolić

Bitka na Čemernu bila je poslednja odbrana glavnine vojske i vrhovne komande na čelu sa kraljem, kojoj je prethodilo nekoliko manjih sukoba na Troglavu, Jelici, Vranovcu i drugim mestima na potezu od Kraljeva ka Studenici. Na Čemernu su i danas vidljivi ostaci rovova, koji svedoče o stradanju srpske vojske . Bitka je bila gotovo zaboravljena, kao i tela poginulih vojnika koja su razasuta ostala na ovoj planini, bez kosturnice i dostojnog obeležja.

Foto : Goran Nikolić

Nikada se neće utvrditi tačan broj stradalih jer su izveštaji pisani po mesec  dana kasnije u uslovima povlačenja, može se govoriti o nekoliko stotina  ubijenih, nestalih  i mnogo ranjenih. Naša vojska je držala liniju po vrhu visoravni planine Čemerno odakle se pruža pogled i na manastire Studenicu  i Žiču , na Kraljevo , doline zapadne Morave i Ibra , dok je neprijatelj, Austrougarska,napadao iz pravca Kaone. Bitka je trajala od 7. do 16. novembra.