„Весели спуст“ 2019.

После готово једномесечног одлагања због ванредне ситуације проглашене услед поплава у краљевачком крају, данас је на Ибру одржан јубиларни, 30. по реду “Весели спуст” – најлуђа и у Србији најстарија журка на води која траје већ пуне три деценије

Под командом градоначелника Краљева др Предрага Терзића као „капетана“ пловидбе, уз пуцње из „трешњевог топа“, неизоставне трубаче, песму, игру и забаву према свачијој вољи и укусу, на траси дугачкој 25 километара – од средњовековног града Маглича у клисури Ибра па све до Краљева, углавном на чамцима и маштовитим сплавовима у вишечасовном весељу уживало је више од хиљаду сплавара из готово свих крајева Србије међу којима су били и гости из Русије, као и из земаља у окружењу.

Као што и приличи овој несвакидашњој веселој регати, играло се, певало, мезило и пијуцкало готово на свим пловилима, а одличну атмосферу долином јуче прилично мирног Ибра ширио је и велики број радозналих посматрача, распоређених на обалама дуж целе трасе.

– Уживамо на реци док лагано пловимо. Спремили смо роштиљ, имамо домаће кобасице, хладно пиво, сокове… Ма, ово је провод какав се само пожелети може. Други пут учествујемо на „спусту“ и утисци су као и пре три године феноменални – добацују нам са свог чамца „спусташи“ из Смедерева.

Готово исто прича и весела екипа из Јагодине док са свог сплава нуди окрепљење и освежење.

– Спарно је, има тмурних облака, ал ништа не може да поквари добар „штимунг“ – кажу Јагодинци. – Неки од нас већ дуже од једне деценије долазе на „Весели спуст“ и провод је увек врхунски. Стигли смо још у петак подно тврђаве Маглич и нисмо се покајали.

На првом одморишту у Богутовцу „спусташи“ су застали да се мало и на сувом провеселе и предахну, а потом их је неколико километара низводно у Матарушкој Бањи дочекао бесплатни ручак – традиционални „сплаварски пасуљ“.

– Лепо је неко рекао да је ово луда журка на води. Стварно нешто за памћење. Посебан утисак на мене и моје другаре оставили су тамбураши из Бечеја који су нас испратили на старту у Магличу. Први пут учествујем и већ планирам да дођем поново и наредне године – поручује тридесетпетогодишњи Александар из Ужица.

У Матарушкој Бањи је добар део учесника овогодишњег „Веселог спуста“ због умора и завршио своју јучерашњу, многи рекоше незаборавну авантуру, док су они најупорнији после ручка и краћег одмора наставили пут Ибром до коначног циља – градске плаже у Краљеву где су стигли после вишечесовног сплаварења.

Ни ове године нису изостали бројни пратећи програми. Дан уочи „Веселог спуста“ одржане су игре на води на градском базену, уследило је традиционално „Капетанско вече“ у хотелу „Турист“, а потом и концерт „Неверних беба“ на добро попуњеном Тргу српских ратника у центру града.

Извор: Info KV Press