„Veseli spust“ 2019.

28. jula 2019. Vesti0

Posle gotovo jednomesečnog odlaganja zbog vanredne situacije proglašene usled poplava u kraljevačkom kraju, danas je na Ibru održan jubilarni, 30. po redu “Veseli spust” – najluđa i u Srbiji najstarija žurka na vodi koja traje već pune tri decenije

Pod komandom gradonačelnika Kraljeva dr Predraga Terzića kao „kapetana“ plovidbe, uz pucnje iz „trešnjevog topa“, neizostavne trubače, pesmu, igru i zabavu prema svačijoj volji i ukusu, na trasi dugačkoj 25 kilometara – od srednjovekovnog grada Magliča u klisuri Ibra pa sve do Kraljeva, uglavnom na čamcima i maštovitim splavovima u višečasovnom veselju uživalo je više od hiljadu splavara iz gotovo svih krajeva Srbije među kojima su bili i gosti iz Rusije, kao i iz zemalja u okruženju.

Kao što i priliči ovoj nesvakidašnjoj veseloj regati, igralo se, pevalo, mezilo i pijuckalo gotovo na svim plovilima, a odličnu atmosferu dolinom juče prilično mirnog Ibra širio je i veliki broj radoznalih posmatrača, raspoređenih na obalama duž cele trase.

– Uživamo na reci dok lagano plovimo. Spremili smo roštilj, imamo domaće kobasice, hladno pivo, sokove… Ma, ovo je provod kakav se samo poželeti može. Drugi put učestvujemo na „spustu“ i utisci su kao i pre tri godine fenomenalni – dobacuju nam sa svog čamca „spustaši“ iz Smedereva.

Gotovo isto priča i vesela ekipa iz Jagodine dok sa svog splava nudi okrepljenje i osveženje.

– Sparno je, ima tmurnih oblaka, al ništa ne može da pokvari dobar „štimung“ – kažu Jagodinci. – Neki od nas već duže od jedne decenije dolaze na „Veseli spust“ i provod je uvek vrhunski. Stigli smo još u petak podno tvrđave Maglič i nismo se pokajali.

Na prvom odmorištu u Bogutovcu „spustaši“ su zastali da se malo i na suvom provesele i predahnu, a potom ih je nekoliko kilometara nizvodno u Mataruškoj Banji dočekao besplatni ručak – tradicionalni „splavarski pasulj“.

– Lepo je neko rekao da je ovo luda žurka na vodi. Stvarno nešto za pamćenje. Poseban utisak na mene i moje drugare ostavili su tamburaši iz Bečeja koji su nas ispratili na startu u Magliču. Prvi put učestvujem i već planiram da dođem ponovo i naredne godine – poručuje tridesetpetogodišnji Aleksandar iz Užica.

U Mataruškoj Banji je dobar deo učesnika ovogodišnjeg „Veselog spusta“ zbog umora i završio svoju jučerašnju, mnogi rekoše nezaboravnu avanturu, dok su oni najuporniji posle ručka i kraćeg odmora nastavili put Ibrom do konačnog cilja – gradske plaže u Kraljevu gde su stigli posle višečesovnog splavarenja.

Ni ove godine nisu izostali brojni prateći programi. Dan uoči „Veselog spusta“ održane su igre na vodi na gradskom bazenu, usledilo je tradicionalno „Kapetansko veče“ u hotelu „Turist“, a potom i koncert „Nevernih beba“ na dobro popunjenom Trgu srpskih ratnika u centru grada.

Izvor: Info KV Press