Живот на Голији, зимски дани некада добро дођу

У дугим и хладним зимама, мештанима голијских села комшије су далеко. Тешко се долази до других заселака и Ивањице. Многи од њих, ипак, спремно дочекују завејане обронке планине и воле живот на селу.

Навикли су Раичевићи и њихове комшије на ћуди Голије, када откосе пашњака зими замене залеђена пространства планинске лепотице. У пределу чистог ваздуха и здравог живота, годинама се баве сточарством. Сада гаје десет грла стоке.

Радојица Раичевић из Девића наводи да се са снежним падавинама боре онако како знају. Истиче да мештани имају јаку вољу, па се изборе са снегом, очисте путеве и тако уз помоћ својих руку стигну до школе и лекара.

У дому Раичевића живе четири генерације, од десет до 80 година. Поштују се и вредно раде, јер, кажу, слога кућу гради.

„Мораш мало да размислиш, да попустиш млађима и старије да послушаш. Ми смо генерација која мора и млађе и старије да подмири. Четири генерације у кући и сви функционишемо да не може боље бити“, објашњава Зорица Раичевић.

Најстарији Томислав присећа се тешких времена, када се све радило ручно, а путовало сатима.

„Сад се пешке не иде ни до Девића, а ја сам ишао са воловима, носио робу из Ивањице за продавницу 36 километара. Преко зиме мраз, нема 20 звезда на небу“, наводи Томислав Раичевић.

Поносни што и нове генерације остају на имањима, у овој породици кажу да добро дођу зимски дани, када се једни другима посвете. Прелепу, али сурову Голију добро знају мештани Девића. Многи, као и Раичевићи, воле своју планину и живот на селу, од којег живе.

 

 Извор