Veličanstveno selo Rudno na obroncima Golije

6. februara 2017. Prirodne lepote, Turizam1

Selo Rudno je prekrasno majušno selo i prirodna lepotica centralne Srbije, na nadmorskoj visini od 1100 metara, smeštena na 15 km dugoj planini Radočelo. Selo Rudno sa obližnjim veličanstvenim obroncima divlje planine Golije, čiji vrhovi dostižu preko 1800 metara, pripada najlepšim planinskim predelima u Srbiji, sa “pet” godišnjih doba dnevno.

Od najbližeg urbanog naselja Ušća, Rudno je udaljeno 16 kilometara, a od Kraljeva preko sela Ušća i Tepeca oko 66 kilometara, odnosno upravo na visoravni između najznačajnijih srpskih srednjovekovnih svetinja – manastira Studenice i Gradca.

Rudno je smešteno u Rezervatu biosfere Golija – Studenica i odlikuju ga guste šume, bogatstvo pašnjaka i livada i mnoštvo kristalno čistih reka i potoka, sa obiljem rečne pastrmke i rakova.

Klima na Goliji je izuzetno pogodna za lečenje bolesti krvi (anemija, leukopenija, trombocitopenija, maligna hemopatija) i hroničnih respiratornih oboljenja (astma, bronhitis, emfizem).

Rudno je poznati stočarski kraj, sa odličnim vodama, rekom Brevinom i besprekorno očuvanom prirodom, koja pleni istraživače prirodnih i kulturnih znamenitosti. Zaseoke Dražinici, Reka, Bzovik, Laze povezuje put građen u doba Dinastije Nemanjića, nedavno potpuno obnovljen, kojim se stiže do Manastira Gradac.

Bogatstvo voda sa planine Radočelo, kojim obiluje visoravan oko sela Rudna, omogućava poljoprivrednu proizvodnju, posebno stočarsku proizvodnju i uzgoj krompira izvanrednog kvaliteta.

Nekada je po seoskim kućama Rudna bilo igranki i pesme, dok danas gosti uživaju u apsolutnom miru seoskog života.

Bog je ovde za turizam stvorio odlične uslove, a Rudno ima odlike koje su trenutno možda u svetu najbitnije i najtraženije – zdravu hranu, sir, kajmak mleko, prasetinu, jagnjetinu, voće…

Životinje se na rudnjanskoj visoravni ne hrane koncentratom, već ovsem i pšenicom, a kada je slaba cena i kuvanim krompirom, što dovoljno dovoljno govori o vrhunskom kvalitetu ovde proizvedenog mesa, jaja i mlečnih proizvoda.

Tokom svih godišnjih doba, gostima koji dolaze u Rudno se prepuručuju šetnje kroz guste šume i do obližnjih planinskih vrhova Katava, Crkvine, Divan, Nikoljača, Krivača i drugih, nadmorske visine preko 1200 metara, što doprinosi potpunom okrepljenju i podmlađivanju organizma.

Izvor

One thought on “Veličanstveno selo Rudno na obroncima Golije

  1. ljuba KG

    6. фебруара 2017.

    Od kako se Yugoslavija smanjila na Srbuju , ovo je najlepsa planina

Comments are closed.