Величанствено село Рудно на обронцима Голије

Село Рудно је прекрасно мајушно село и природна лепотица централне Србије, на надморској висини од 1100 метара, смештена на 15 км дугој планини Радочело. Село Рудно са оближњим величанственим обронцима дивље планине Голије, чији врхови достижу преко 1800 метара, припада најлепшим планинским пределима у Србији, са “пет” годишњих доба дневно.

Од најближег урбаног насеља Ушћа, Рудно је удаљено 16 километара, а од Краљева преко села Ушћа и Тепеца око 66 километара, односно управо на висоравни између најзначајнијих српских средњовековних светиња – манастира Студенице и Градца.

Рудно је смештено у Резервату биосфере Голија – Студеница и одликују га густе шуме, богатство пашњака и ливада и мноштво кристално чистих река и потока, са обиљем речне пастрмке и ракова.

Клима на Голији је изузетно погодна за лечење болести крви (анемија, леукопенија, тромбоцитопенија, малигна хемопатија) и хроничних респираторних обољења (астма, бронхитис, емфизем).

Рудно је познати сточарски крај, са одличним водама, реком Бревином и беспрекорно очуваном природом, која плени истраживаче природних и културних знаменитости. Засеоке Дражиници, Река, Бзовик, Лазе повезује пут грађен у доба Династије Немањића, недавно потпуно обновљен, којим се стиже до Манастира Градац.

Богатство вода са планине Радочело, којим обилује висораван око села Рудна, омогућава пољопривредну производњу, посебно сточарску производњу и узгој кромпира изванредног квалитета.

Некада је по сеоским кућама Рудна било игранки и песме, док данас гости уживају у апсолутном миру сеоског живота.

Бог је овде за туризам створио одличне услове, а Рудно има одлике које су тренутно можда у свету најбитније и најтраженије – здраву храну, сир, кајмак млеко, прасетину, јагњетину, воће…

Животиње се на рудњанској висоравни не хране концентратом, већ овсем и пшеницом, а када је слаба цена и куваним кромпиром, што довољно довољно говори о врхунском квалитету овде произведеног меса, јаја и млечних производа.

Током свих годишњих доба, гостима који долазе у Рудно се препуручују шетње кроз густе шуме и до оближњих планинских врхова Катава, Црквине, Диван, Никољача, Кривача и других, надморске висине преко 1200 метара, што доприноси потпуном окрепљењу и подмлађивању организма.

Извор