Српски ратник на вечитој стражи завичаја

Спектакуларна статуа српског војника и данас сведочи о невероватном подухвату, изведеном још у првој половини прошлог века.

На литици изнад Ибра, у селу Церју, а на средокраћи пута између Краљева и Рашке већ осам и по деценија „стражари“ српски ратник, а поред њега је из стене изникао црни бор.

Бетонска статуа српског војника од три и по метра налази се на вертикалној каменој узвисини изнад реке. Војник је окренут тако да мотри према магистралном путу па деценијама подсећа пролазнике на јунаштво ибарских ратника у два балканска и Првом светском рату. Уосталом, на каменој плочи испод споменика и пише: „Ибарским јунацима палим за краља и отаџбину 1912–1918”.

Међутим, овај необични „стражар“ умало није страдао, утврђено је у последњем моменту да једва стоји на ногама па су га брже-боље „подмладили“ сарадници и стручњаци краљевачког Завода за заштиту споменика културе.

Споменик је због терета времена, људског немара, каснијег рата и земљотреса напукао преко струка, дуж главе… Споменик је девастиран пушчаним метцима (Партизана) одмах после II  светског рата. На статуи војника од куршума недостајали су делови блузе, делови пушке, ашовчета, није било једне еполете… Највише су урушавању, услед продора воде и леда током зиме, претиле поменуте пукотине па је санирање морало хитно да се обави.

Обнова је, иначе, обављена старом техником „испраног кулира“, тј. бетонском масом сачињеном од тачно одређене гранулације камена. Затварање пукотина, нове еполете, „крпљење“ блузе, „поправку“ пушке и ашова… обавио је вајар Владимир Јаблановић, а камени постамент је учврстио мајстор Виобран Крстић.

Иначе, овај споменик, су 1930. године подигли инжењери и радници тадашњег, државног техничког предузећа „Лабор“ из Београда. Они су радили на реконструкцији друма Краљево–Рашка и изградњи пруге кроз Ибарску клисуру према Скопљу. Тим радовима су руководили инжењери Влада Старчић и Александар Ацковић, па се верује да је њихова, посебно Ацковићева и идеја и реализација подизања и споменика српским јунацима из долине Ибра.

План је да се споменик осветли како би пролазници и ноћу могли да га уоче.

Извор