Biblioteka manastira Studenice – nove granice očuvanja kulturne baštine

29. decembra 2017. Vesti, Drevna Studenica, Kultura0

Kao prva i jedina srpska manastirska biblioteka koja je priključena na međunarodni onlajn bibliografski sistem COBISS i koja se uređuje prema svim važećim nacionalnim i međunarodnim standardima, Biblioteka manastira Studenice (BMST) postala je model za uređivanje manastirskih biblioteka i primer dobre prakse saradnje crkvenih i svetovnih institucija.

Sve bibliotečke aktivnosti sprovode se u okviru projekta Revizija i stručna obrada fonda Biblioteke manastira Studenice, kojim rukovodi prof. dr Maja Anđelković, a čiji je nosilac manastir Studenica, i sufinansira ga Ministarstvo kulture i informisanja RS. Saradnici na projektu su bibliotekari Univerzitetske biblioteke u Kragujevcu, Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ i Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“.

U domenu manastirskih bibiliotečkih delatnosti samo u 2017. godini inventarisana je i signirana 4.561 publikacija; katalogizovano je 6.269 publikacija (4.070 monografskih i 2199 serijskih – 643 godišta, 57 naslova); pregledan je jedan deo fonda starih i retkih knjiga, i izvršena potpuna identifikacija za 20 jedinica koje su upisane u NBS registar starih i retkih knjiga.

Važnost studeničkog hrama i njemu pripadajućih knjiga podrazumeva kontinuirani rad, pa će se i u narednoj godini nastaviti sa radom u BMST, pogotovo u najvažnijem segmentu – stare i retke knjige. Potpuna uređenost, vidljivost i pretraživost fonda, uz predstojeću digitalizaciju i restauraciju, predstavlja veliki napredak u očuvanju i prezentovanju srpske kulturne baštine, osobito Studenice kao kulturnog dobra izuzetnog značaja i pod zaštitom Uneska.

Izvor: Manastir Studenica