Чудесне стазе Ибарске клисуре

Пешачење преко планине Столови, један од најтежих успона. Група планинара из Краљева, Београда и Штрпца прошле недеље прошла трасу дугу 17 километара

Легенда о јоргованима којима је моћни краљ Урош Први Немањић украсио сурову клисуру Ибра у част Јелене Анжујске постаје стварност кад се крене древном стазом дуж гребена планине Столови. Крај стаза по којима се данас ретко иде бујају шумарци грмова с гроздовима љубичастих цветова, упркос оштрој клими и висини.

Име монументалних Столова означава „престону планину“ са које пуца поглед на све околне врхове, клисуру Ибра и град Маглич који стражари над путем крај реке. Стара тврђава на стрмој планинској купи окруњеној маглом и облацима са Столова, налази се на средини средњовековног пута између крунидбене цркве српских краљева у Жичи и Студенице, мајке српских манастира. Ту је у 14. веку столовао архиепископ Данило Други, изузетна личност у којој су се спојили просветитељски дух Светог Саве и државничка вештина Немање.

До Маглича постоји добро уређена пешачка стаза из клисуре којом долазе бројни гости који пре или после шетње уживају у ресторанима. Љубитељи дугих шетњи и авантура долазе до тврђаве стазама које су обележили краљевачки планинари. Долазак до Маглича преко врха Столова, по потковичастом гребену, сматра се најтежим успоном у Србији, па се често обилазе само делови ове атрактивне стазе.

Међутим, прошле недеље је група од 11 планинара из Краљева, Београда и Штрпца прошла целу гребенску трасу дугу 17 километара. Прво су се попели брзином од 400 метара на сат до Камаришта, врха Столова на 1.375 метара надморске висине умотаног у маглу, на коме је ветар ледио мокру одећу, а затим су се спустили кроз фантастичне пејзаже до Маглича, где је било ведро и топло.

– Стаза није алпинистичка али захтева физичку и психичку кондицију због дугог и стрмог успона којим се преваљује 1.250 метара висинске разлике и једнако тешког спуста – каже Миливој Томић из Планинарског клуба „Беоелектране“ који је организовао поход на Столове.

Домаћини Данијела Павловић из краљевачког „Гвоздаца“ и Здравко Паровић из „Железничара“ показали су гостима чудесне лепоте стаза изнад Ибарске клисуре, српске долине краљева која је спајала престони Рас са долином Мораве.

Извор