Донација: Ватрогасно возило манастиру Студеници

У последњих неколико година пожари у близини Манастира Студенице су све чешћи. Током претходне 2020. године, у периоду од средине марта до средине маја, било је шест мањих пожара у манастирском окружењу.

Последњи се измакао контроли и трајао је неколико дана, а за то време приближио се Манастиру Студеници и оближњој основној школи и скоро да их је угрозио. Пожар је локализован 16. маја. Гасиле су га ватрогасне екипе, чланови Добровољног ватрогасног друштва „Студеница“, народ као и братство манастира. Изгореле су десетине хектара борове шуме. Борова шума се тешко гаси а терени су стрми и неприступачни.

Свестан значаја Манастира Студенице и знајући за његову угроженост пожаром Директор и власник предузећа „Ватроспрем“ из Београда, дипломирани инжињер Драгиша Маринковић решио је да поклони ватрогасно возило Манастиру Студеници. Ово предузеће запошљава врхунске стручњаке инжињере и једино у Србији производи и монтира ватрогасне системе на возила. Возило које је поклоњено Манастиру има вучу на сва четири точка, резервоаре са водом и пеном, пумпу и црева за прскање шмрком. У случају пријаве пожара, ватрогасна екипа може кренути ка Манастиру из Ушћа које је удаљено 11 км и у најбољем случају може да стигне до Студенице за 15так минута вожње. Возило које је „Ватроспрем“ поклонио биће увек спремно у комплексу Манастира.

О растућој опасности од пожара у Студеници говори филм аутора Радослава Живковића: