Маријана Пешић 

Маријана Пешић из Београда сваког викенда одлази у Ушће код Kраљева како би и у родном крају покренула сопствену модну линију. Kао чланица певачке групе „Данкина бројаница“ спаја две велике љубави – према изворној народној музици и креирању уникатне одеће.

Маријана Пешић ради у Централној библиотеци Српске академије наука и уметности у Београду као руководилац Одељења за информације, а креирањем и модом бави се у своје слободно време

Покренула је нову модну линију. Сама уређује свој сајт и промовише нове колекције.

„Улазим у трећу модну предузетничку годину, плус пет година претходне припреме и учења заната. Шијем на три машине, имам три кредита али више немам 30 година и време је било да реализујем ову предузетничку идеју“, испричала је Маријана.

Спој модерног и традиционалног – то је Маријанин стил који претаче и у музику. Чланица је певачке групе „Данкина бројаница“. Води је Данка Стојиљковић, уредница емисије Плетеница на Радио Београду. Чланице групе носе њене моделе. Маријани је требало неколико месеци да сашије хаљине од броката, свиле и сатена пре последњег наступа „Бројанице“.

„Данкина бројаница, ансамбл који негује традиционалну музику, једноставно се определио за Маријане Пешић хаљине, за њене моделе који су ексклузивни, који су свечани, који су јединствени ја могу слободно тако да кажем“, истакла је Марија Викторија Живановић, чланица „Бројанице“.

„Маријана Пешић је Данкина бројаница, чланица ‘Данкине бројанице’, један од чворића Данкине бројанице, која пева исто као што и креира, као што кроји. Kао што шије тако исто и пева“, каже Данка Стојиљковић, вођа групе „Данкина бројаница“.

Музику и стил облачења Маријана носи у себи. Потиче из околине Студенице која вековима инспирише уметнике и ствараоце.

Зато су и модели у којима и сама наступа у јавности таквог сензибилитета.

„Ово је још један од начина на који могу да допринесем очувању традиције. Са једне стране на пољу моде и одевања а са друге стране на пољу музичког наслеђа. Оба поља угрожена су површним приступом и стилом који доноси савремено потрошачко друштво“, додаје модна креаторка.

Радећи у библиотеци САНУ Маријана је у прилици и да истражије о животу Студеничке властеле и моди у 13. веку. Припрема студију о томе.

Спрема се и за наступ „Данкине бројанице“ на Светосавском балу у Бечу који се сматра најпрестижнијом манифестацијам дијаспоре у Аустрији.

Извор: РТС