Најава: Дани Јоргована 2018.

У оквиру обележавања 136. годишњице имендана Краљева, у петак и суботу биће одржани традиционални, 25. по реду „Дани јоргована“, манифестација посвећена француској принцези и српској краљици Јелени Анжујској, жени краља Уроша Првог Немањића.

У част краљице Јелене и у славу Немањића, српски народ је још у средњем веку у Ибарској клисури засадио јорговане који и данас цветају. Својом хуманошћу и просветитељском мисијом Јелена Анжујска је задужила српски народ који је и данас слави у знаку мирисних јоргована.

У организацији Друштва српско-француског пријатељства „Јелена Анжујска“ и овдашње Туристичке организације, централна културно-уметничка приредба уз учешће фолклорних ансамбала и ученика краљевачких основаца биће одржана у петак, тачно у подне на Тргу српских ратника у центру Краљева, а сат касније у сали Градске управе заказана је Свечана академија.

У суботу следи својеврсно „ходочашће“ долином Ибра све до манастира Градац, Јеленине задужбине недалеко од Рашке, где ће бити одржан историјски час, а пригодан програм одржаће се у Градачкој бањи.

Извор: Info KV Press
Фото: Дани Јоргована