Најава: Патријарх антиохијски Јован X долази у манастир Студеницу

Његово Блаженство Патријарх антиохијски и свега Истока г. Јован X боравиће од 11. до 19. oктобра 2018. године у званичној (мирној) посети Његовој Светости Патријарху српском г. Иринеју и Српској Православној Цркви.

Заједно са Патријархом српским Иринејем, епископима, свештенством и монаштвом, благочестиви српски народ ће гостопримство драгом госту указати и у најзначајнијим српским светињама: Жичи, Студеници, Острогу, Пећкој Патријаршији, Високим Дечанима, у Подгорици и Нишу.

Његово Блаженство Патријарх антиохијски и свега Истока Јован X ће, у склопу своје посете Српској православној цркви, у уторак, 16. октобра посетити манастир Студеницу. Свечани дочек биће у 16 часова а вечерње богослужење у 18 часова.

У среду 17. октобра у 6:30 биће служена Света Литургија, након које ће Патријарх антиохијски Јован X кренути у манастир Пећку Патријаршију.

Кратак живопис

Његово Блаженство патријарх Јован Х (арапски لبطريرك يوحنا العاشر‎) рођен је 1. јануара 1955. године у древном сиријском граду Лаодикији (данас Латакија).

Завршио је Теолошки институт Светог Јована Дамаскина у Баламанду, а докторске студије на Универзитету у Солуну. Рукоположен је 1979. године, предавао је литургију на Теолошком институту Светог Јована Дамаскина, а у два мандата обављао је и дужност декана Теолошког института Универзитета у Баламанду.

Свети синод Антиохијске патријаршије именовао га је 1995. године за епископа, а 17. јуна 2008. изабран је за митрополита Западне и Централне европе. За поглавара Антиохијске патријаршије изабран је у децембру 2012. године. Његово седиште је у граду Дамаску.

Његово Блаженство патријарх Јован Х је аутор многих богословских књига, нарочито из области литургике, као и радова о образовању и црквеној музици.