U crkvi Svete Trojice na Rudnu odslužena liturgija

7. marta 2020. Vesti0

Tradicionalno svake godine na Rudnu, u hramu Svete Trojice na Teodorovu subotu, odslužena je Sveta Liturgija.

Subota prve sedmice Časnog posta slavi svetog velikomučenika Teodora Tirona u spomen čudesnog događaja iz IV veka. Sinaksar ovoga dana između ostalog kaže:“ U ovaj dan u prvu subotu posta, praznujemo neobično čudo koljivom, svetog i slavnog mučenika Teodora Tirona.“

Naime, posle cara Konstancija, sina cara Konstantina Velikog, zacario se Julijan Otpadnik, koji je iz hrišćanstva prešao u idolosluženje. Ovaj car je naredio još veće gonjenje hrišćana nego što do tada beše, te je izdao naredbu da se u Carigradu sve namirnice na pijaci poprskaju krvlju idolskih žrtava, da bi se hrišćani, jedući ih oskrnavili, i to za vreme časnog posta. Međutim, velikomučenik Teodor Tiron je javio carigradskom arhiepiskopu Evdokiju da obavesti sve hrišćane Carigrada o tome, kako ne bi kupovali ništa od namirnica. Teodor je hrišćanima rekao da umesto toga u svojim domovima, te nedelje kuvaju pšenično žito i mešaju sa medom, i to uzimaju umesto hrane. Hrišćani tako i urade i dostojno se pričeste na prvu nedelju Pravoslavlja.

Sveta Liturgija odraz jedinstva i sabranja vernog naroda iz brojnih sela i zaseoka rudničkog kraja, ne pamtim ovoliki broj ljudi da se okupio i sjedinio sa telom i krvlju Hristovim. Sabranje koje je okupilo staro i mlado, a možda još lepši osećaj je kada obiđete starine i gorštake širom planine, zaboravljene od drugih, ali ne zaboravljene od sveštenika, kojeg strpljivo čekaju u svojim domovima da ih pričesti.

Foto: Nikola Mihajlović