У цркви Свете Тројице на Рудну одслужена литургија

Традиционално сваке године на Рудну, у храму Свете Тројице на Теодорову суботу, одслужена је Света Литургија.

Субота прве седмице Часног поста слави светог великомученика Теодора Тирона у спомен чудесног догађаја из IV века. Синаксар овога дана између осталог каже:“ У овај дан у прву суботу поста, празнујемо необично чудо кољивом, светог и славног мученика Теодора Тирона.“

Наиме, после цара Констанција, сина цара Константина Великог, зацарио се Јулијан Отпадник, који је из хришћанства прешао у идолослужење. Овај цар је наредио још веће гоњење хришћана него што до тада беше, те је издао наредбу да се у Цариграду све намирнице на пијаци попрскају крвљу идолских жртава, да би се хришћани, једући их оскрнавили, и то за време часног поста. Међутим, великомученик Теодор Тирон је јавио цариградском архиепископу Евдокију да обавести све хришћане Цариграда о томе, како не би куповали ништа од намирница. Теодор је хришћанима рекао да уместо тога у својим домовима, те недеље кувају пшенично жито и мешају са медом, и то узимају уместо хране. Хришћани тако и ураде и достојно се причесте на прву недељу Православља.

Света Литургија одраз јединства и сабрања верног народа из бројних села и засеока рудничког краја, не памтим оволики број људи да се окупио и сјединио са телом и крвљу Христовим. Сабрање које је окупило старо и младо, а можда још лепши осећај је када обиђете старине и горштаке широм планине, заборављене од других, али не заборављене од свештеника, којег стрпљиво чекају у својим домовима да их причести.

Фото: Никола Михајловић