У Студеници се ускоро формира Добровољно ватрогасно друштво

На територији око манастира Студеница која је у летњим месецима често угрожена шумским пожарима ускоро ће бити формирано Добровољно ватрогасно друштво чију ће окосницу уз мештане студеничког краја чинити и – монаси.

– Идеја је да се формирају још две испоставе тог добровољног ватрогасног друштва у оближњим селима Мланча и Рудно. Подржавамо ову иницијативу и надамо се да ће мештани студеничког и рудњанског краја прихватити позив да учествују у формирању добровољног ватрогасног друштва и то управо тамо где нам је и најпотребније – каже Здравко Максимовић, начелник Одељења за послове цивилне заштите краљевачке Градске управе.

Како сазнајемо, локална самоуправа ће пружити помоћ у логистици, обуци и једном делу опреме, док ће црквена заједница из донација покушати да набави и ватрогасно возило.

– Набавили смо одређен број напртњача које ћемо проследити манастиру. Игуман је изразио велико задовољство у своје, и у име монаха и сарадника, наводећи да су потпуно спремни да учествују у оваквој активности – додао је Максимовић.

Према његовим речима да би се формирало Добровољно ватрогасно друштво потребно је десетак људи, а по свему судећи већ од наредног месеца уз овдашње мештане и монаси ће бити обучени ватрогасци спремни да правовремено реагују на првој линији одбране од потенцијалних пожара у студеничком крају.

Извор: Info KV Press