Изградимо капелу на Чемерну: Донаторска представа у Краљевачком позоришту

У уторак 17. априла 2018. године у Краљевачком позоришту биће изведена донаторска представа „Пиџама за шесторо“, француског комедиографа Марка Камелотија, коју је режирао београдски редитељ Ненад Нешо Гвозденовић. 

Карте по цени од 500 динара су у продаји од 10. априла на благајни Краљевачког позоришта, сва прикупљена средства биће употребљена за изградњу војничке спомен капеле на планини Чемерно, која ће бити посвећена погинулим војницима, подофицирима и официрима војске Краљевине Србије у ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. године.

Представа почиње у 20.00 часова. Добродошли!  

У периоду од 7. до 14. новембра 1915. године на Врановцу, Троглаву и Чемерну водиле су се жестоке борбе између српскоцрногорске и аустроугарске војске у склопу одбране Србије од армија Централних сила. Аустроугарска војска је намеравала да пресече Ибарску долину и онемогући повлачење главнине српске армија.

Значај ове неправедно заборављене битке је у томе што је она успорила напредовање непријатеља према Студеници, чиме је осигурана одступница Србија за повлачење преко Албаније и Црне Горе.  Крајем 1915. године српска војска је била у дефанзиви, нападнута са три стране, а краљ, команда, главнина војске и много народа налазили су се на подручју Рашке док су наши јунаци одолевали Аустро-Угарима на Чемерну. То је била последња одбрана, којој је претходило неколико мањих сукоба на Троглаву, Јелици, Врановцу и другим местима на потезу од Краљева ка Студеници.

На Чемерну су и данас видљиви остаци ровова, који сведоче о страдању српских одреда који су штитили одступницу државном и војном врху, војсци и народу и тако, омогућивши њихово уништење и дајући значајан допринос очувању и каснијем Васкрсу државе српске након Албанске голготе и Солунског фронта.