Монах Симон – Стефан првовенчани

У склопу акције „Обновимо себе, заволи – воли Глас Србије“ и поводом осамстогодишњице аутокефалности Српске православне цркве снимљена је и објављена нова песма посвећена Стефану Првовенчаном, монаху Симону, првом српском крунисаном краљу. Стефан Првовенчани је, као што је познато, крунисан у манастиру Жичи, а његове мошти се налазе у манастиру Студеници.

Текст за песму о првом српском краљу, а потом монаху Симону, написала је Маја Ковачевић, мајка једанаесторо деце, музику и аранжман је урадила Александра Гаруновић, а песму изводи Слађана Ристић. Песма је снимљена у Плавом студију Ивана Новаковића.

“У години када Српска православна црква обележава значајан јубилеј ми смо урадили песму посвећену првом краљу Стефану Првовенчаном, а инспирација ми је била моја велика љубав према Немањићима и Светој мајци Анастасији. Желела сам да направимо песму посвећену њеним синовима и њеном супругу и ето, у славу Бога, имамо песму. Неизмерну захвалност дугујем свима који су помогли да песма угледа светлост дана и надам се да ће заживети у нашем народу, као што је и песма о Светој Анастасији.” – наглашава Маја Ковачевић.

Први краљу круном наде
овенчан у светој Жичи
Бог те драги роду даде
да се твојим ликом дичи

Ти си драгуљ смеран вечан
облесак божанског бића
устоличен Првовенчан
горостас од Немањића

Нек се кроз векове чује
народа усклик свечани
моћан је попут олује
краљ Стефан Првовенчани

Изнад небеске Србије
и кроз седам жичких врата
дух смртног Симона бдије
и сија ко круна од злата

А мошти монаха краља
надлећу беле птице
раширила своја крила
изнад свете Студенице