Monah Simon – Stefan prvovenčani

17. septembra 2019. Pesme o Studenici1

U sklopu akcije „Obnovimo sebe, zavoli – voli Glas Srbije“ i povodom osamstogodišnjice autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve snimljena je i objavljena nova pesma posvećena Stefanu Prvovenčanom, monahu Simonu, prvom srpskom krunisanom kralju. Stefan Prvovenčani je, kao što je poznato, krunisan u manastiru Žiči, a njegove mošti se nalaze u manastiru Studenici.

Tekst za pesmu o prvom srpskom kralju, a potom monahu Simonu, napisala je Maja Kovačević, majka jedanaestoro dece, muziku i aranžman je uradila Aleksandra Garunović, a pesmu izvodi Slađana Ristić. Pesma je snimljena u Plavom studiju Ivana Novakovića.

“U godini kada Srpska pravoslavna crkva obeležava značajan jubilej mi smo uradili pesmu posvećenu prvom kralju Stefanu Prvovenčanom, a inspiracija mi je bila moja velika ljubav prema Nemanjićima i Svetoj majci Anastasiji. Želela sam da napravimo pesmu posvećenu njenim sinovima i njenom suprugu i eto, u slavu Boga, imamo pesmu. Neizmernu zahvalnost dugujem svima koji su pomogli da pesma ugleda svetlost dana i nadam se da će zaživeti u našem narodu, kao što je i pesma o Svetoj Anastasiji.” – naglašava Maja Kovačević.

Prvi kralju krunom nade
ovenčan u svetoj Žiči
Bog te dragi rodu dade
da se tvojim likom diči

Ti si dragulj smeran večan
oblesak božanskog bića
ustoličen Prvovenčan
gorostas od Nemanjića

Nek se kroz vekove čuje
naroda usklik svečani
moćan je poput oluje
kralj Stefan Prvovenčani

Iznad nebeske Srbije
i kroz sedam žičkih vrata
duh smrtnog Simona bdije
i sija ko kruna od zlata

A mošti monaha kralja
nadleću bele ptice
raširila svoja krila
iznad svete Studenice

One thought on “Monah Simon – Stefan prvovenčani

  1. Radojka --- Rada Vranjkovic .

    20. септембра 2019.

    Prelepa — Predivna Bogom nadahnuta ! . Slava Gospodu sto upravlja mislima ,recima , delima i perima mnogih vernika i pripadnika Svete vere Pravoslavne — Bogom dane ! . 😍😍😍 AMIN.

Comments are closed.