Извор са благословом Светог Саве

За Савин извор у Одмењу се зна се још од давнина. Први писани документ о њој јавља се у још у далеком 12. веку где се у списима Манастира Студенице говори да се у првој српској болници основаној 1208. године у истоименом манастиру Одмењска вода користила за видање рана и припремање мелема за лечење разних болести.

Фото: Горан Николић

Вековима касније намерници су и даље одлазили у врлети планине на извор благотворне воде који је у народу познат и као Савин извор. Легенда каже да је извор настао тако што је Свети Сава пролазећи овим крајевима застао да се одмори, затим дотакао камен својим штапом и из њега потече вода.

Одмење је село у  југозападном делу општине Краљево, 6 km удаљено од Ушћа на Ибру. Лежи на падинама планине Чемерно, на око 900 m надморске. Некада је у селу било много житеља али се већина становника иселила 60-их и 70-их година 20. века.

Једна легенда каже да се село некада давно звало Дрлупа, а да је назив Одмење добило у време Немањића.  Одмење је свакако старо насеље, о томе сведоче и надгробни споменици на сеоском гробљу и остаци такозване грчке цркве у самом селу. Но, старост села се поуздано не може утврдити.

Последњих година, село се прочуло по лековитој води, која се од недавно, под називом „Одмењска“ и флашира. Извори ове воде налазе се недалеко од села, у месту званом Мочила, на око 700 m надморске висине. Мештани су некада ту умакали конопљу (отуда и назив) коју су касније користили за ткање, а воду су почели да користе као лековиту, када је наводно један Одмењац свога болесног коња оставио ту у Мочилима, а овај му се сам касније у шталу вратио потпуно здрав. Легенда каже да је извор освештао Свети Сава.

Фото: Горан Николић

Вода је богата минералима, а иначе се користи за болести гастро-васкуларног система (чир на желуцу, горушица…), система за излучивање (ешерихија коли и уопште бактерије у мокраћи), за површинске ране и многе друге болести. Због свог ниског процента натријума могу је пити и особе којима је забрањен унос кухињске соли као и особе са повишеним крвним притиском.

Осим у терапијске и превентивне сврхе  вода са Савиног извора користи се и као изврсна вода за пиће јер изузетно освежава и враћа виталност организму.