Izvor sa blagoslovom Svetog Save

Za Savin izvor u Odmenju se zna se još od davnina. Prvi pisani dokument o njoj javlja se u još u dalekom 12. veku gde se u spisima Manastira Studenice govori da se u prvoj srpskoj bolnici osnovanoj 1208. godine u istoimenom manastiru Odmenjska voda koristila za vidanje rana i pripremanje melema za lečenje raznih bolesti.

Foto: Goran Nikolić

Vekovima kasnije namernici su i dalje odlazili u vrleti planine na izvor blagotvorne vode koji je u narodu poznat i kao Savin izvor. Legenda kaže da je izvor nastao tako što je Sveti Sava prolazeći ovim krajevima zastao da se odmori, zatim dotakao kamen svojim štapom i iz njega poteče voda.

Odmenje je selo u  jugozapadnom delu opštine Kraljevo, 6 km udaljeno od Ušća na Ibru. Leži na padinama planine Čemerno, na oko 900 m nadmorske. Nekada je u selu bilo mnogo žitelja ali se većina stanovnika iselila 60-ih i 70-ih godina 20. veka.

Jedna legenda kaže da se selo nekada davno zvalo Drlupa, a da je naziv Odmenje dobilo u vreme Nemanjića.  Odmenje je svakako staro naselje, o tome svedoče i nadgrobni spomenici na seoskom groblju i ostaci takozvane grčke crkve u samom selu. No, starost sela se pouzdano ne može utvrditi.

Poslednjih godina, selo se pročulo po lekovitoj vodi, koja se od nedavno, pod nazivom „Odmenjska“ i flašira. Izvori ove vode nalaze se nedaleko od sela, u mestu zvanom Močila, na oko 700 m nadmorske visine. Meštani su nekada tu umakali konoplju (otuda i naziv) koju su kasnije koristili za tkanje, a vodu su počeli da koriste kao lekovitu, kada je navodno jedan Odmenjac svoga bolesnog konja ostavio tu u Močilima, a ovaj mu se sam kasnije u štalu vratio potpuno zdrav. Legenda kaže da je izvor osveštao Sveti Sava.

Foto: Goran Nikolić

Voda je bogata mineralima, a inače se koristi za bolesti gastro-vaskularnog sistema (čir na želucu, gorušica…), sistema za izlučivanje (ešerihija koli i uopšte bakterije u mokraći), za površinske rane i mnoge druge bolesti. Zbog svog niskog procenta natrijuma mogu je piti i osobe kojima je zabranjen unos kuhinjske soli kao i osobe sa povišenim krvnim pritiskom.

Osim u terapijske i preventivne svrhe  voda sa Savinog izvora koristi se i kao izvrsna voda za piće jer izuzetno osvežava i vraća vitalnost organizmu.