Планина Чемерно

Чемерно је планина у југозападној Србији, на левој страни реке Ибар, северно од манастира Студенице. Чемерно је планина средње висине, са највишим врхом Смрдљуш (1579 метара). Издужена је у правцу северо-запад – југо-исток око 21 км дужине. Стране планине Чемерно су рашчлањене притокама Ибра и Студенице.

Са југа је планина Чемерно ограничена долином реке Студенице, а са севера долинама Дубочице и Борошнице и знатно је рашчлањена долинама њихових притока. Један од најлепших делова Чемерна је изворишна лепеза североисточно од Гусарице, у пределу села Бресник. Теме планине Чемерно је знатно сужено. На њему, под врховима налазе се многи извори, од којих су најзначајнији: Кадина вода, испод врха Гвоздац и Змајевац, између Смрдључа и Рудо брда.

Најприступачнији и најпознатији извор на планини Чемерно налази се на 700 метара надморске висине у месту Одмење – чувена Савина вода, сталне темепратуре од 21 о Целзијуса, надалеко позната по својој лековитости. Највећи део планинског темена планине Чемерна је под густом шумом, али на појединим деловима гребена има мањих или већих травнатих пропланака, са сточарским колибама.

Западним деловима планинског темена Чемерна води слабији колски пут, који се затим теменима косе спушта на северу ка селима Толишници, у горњем делу слива Борошнице, у рејон села Савово (Засеок Поноре), и ка Магличу, у долини Ибра. Много је више сточарских колиба на јужној страни Чемерна и оне се дижу високо уз планинске стране изнад кућа села Савово и Ђаково. Ова готово непозната планина изузетне лепоте је занимљива љубитељима очуване природе и авантуре.

Извор