Богутовачка Бања – лепота и лековитост природе

У централној Србији, у близини града Краљева своје место пронашла је красна бања – Богутовачка Бања. Ушушкала се на падинама масивне и моћне планине Троглав, која се налази са њене западне стране, поред које је смештена и планина Чемерно.

Положај Богутовачке Бање и њене основе одлике

У централној Србији, у близини града Краљева своје место пронашла је красна бања – Богутовачка Бања. Ушушкала се на падинама масивне и моћне планине Троглав, која се налази са њене западне стране, поред које је смештена и планина Чемерно. У правцу истока пружају се, густом шумом обрасле, прекрасне планине Жељин и Столови. Средину између ова два прелепа планинска венца употпуњује чувена река Ибар, која протиче на свега око 3 километра од Бање. Али ни то није све када је реч о природним богатствима ових крајева, овуда протиче и једна од најлепших и најчистијих река наше земље, река Лопатница. Надалеко се прича о природним и лековитим одликама који красе ове крајеве. Од престонице наше земље – Београда, удаљена је чак двеста километара, али се до ње стиже прилично брзо и лако, проходном Ибарском магистралом. До саме Бање од Ибарске магистрале води асфлатиран пут дужине око 2,5 километра. Од Краљева је удаљена непуних 25 километара. Повезаност Богутовачке бање са осталим крајевима Србије је одлична, управо захаваљујући поменутој Ибарској магистрали. Са својом надморском висином од 520 метара Богутовачка бања поседује умерено-континенталну климу која погодује сваком организму. Због заштитничке улоге околних планинских венаца у Богутовачкој Бањи никада се нећете сусрести са неповољним климатским одликама као што су јаки, шибајући ветрови, магла, нагле промене ваздушног притиска… у овим крајевима све одише миром, па и сама клима. Често је у жаргону назвају и „Неуро бања“ јер је чувена по природи која одише невероватним миром и на тај начин пружа одличну терапију за живце. У Богутовачкој бањи нема струјања и мешања ваздушних струја, нема великих наглих промена ваздушног притиска нема магле и осталих климатских непогода, те она својом стабилношћу стабилизује нервне и живчане проблеме. Природа је у потпуности чиста и очувана и има велики утицај на здравље појединца који овде борави.

Историја

Далеке 1835. године влада Кнежевине Србије наредила је да се ураде прва хемијска испитивања и анализе минералних вода Богутовачке Бање. Ова испитивања, заправо су и први проверени извори који говоре о овој бањи. Затим, неколико деценија касније, граде се прве бараке за смештај посетиоца, и дрвени базен за купање у овим лековитим водама. То су били први кораци у развоју ове бање и у искоришћавању њених лековитих вода. Тридесетих година двадесетог века, саграђен је и први бунар и у исто време су преуређене бараке, и изграђено је минерално купатило. Ово прво минерално купатило у Богутовачкој Бањи радило је све до педесетих година двадесетог века. Тих година креће се са првом модернизацијом овог подручја и то изграђивањем савремених купатила и нових угоститељских објеката. Године 1985. изграђен је један већи хотел који носи симболичан назив „Минерал“ и има капацитет од 200 постеља. Те године, такође је спроведена најчистија и најздравија вода за пиће са виших надморских висина Троглава. Пре неких десетак година обновљен је и преуређен депанданс „Цвет“. Овим уређењима, спорвођењем воде и изградњом савремених угоститељских објеката Богутовачка Бања унапредила је свој статус и постала једно право модерно туристичко лечилиште.

Болести које се лече и третирају у Богутовачкој Бањи

По свом саставу, воде Богутовачке Бање се у лечењу примењују на два начина: пијењем и купањем. Најчешће болести које се овде успешно третирају су:

  • Неуропсихијатријска обољења (неуралгије и неурозе, лабилност вегеративног нервног система, мултипла склероза, хронична мигрена, неуротични синдром…) ;
    • Неки облици реуматизма (ванзглобни, дегенеративни);
    • Болести органа за варење (гастралагије, спазам једњака…);
    • Болести кардиоваскуларног система (тахикардија, аритмије изазване нервном раздражљивошћу, болести периферних крвних судова, висок крвни притсак…);

Лековите воде

У Богутовачкој бањи позната су три извора минералних вода. Два, старија, откривена су истовремено јер се налазе један изнад другог. Ове воде спадају међу једне од првих које су хемијски исптиване и анализиране у нашој земљи. То се одиграло далеке 1835. године. По свом саставу минералне воде Богутовачке Бање сврставају се у слабо сумпоровите воде, у њима понајвише има: магнезијума, калцијума, натријума, гвожђа, алуминијума, хидрокарбоната, хлора, сулфата. Такође се говори да поседује и неке радиоактивне елменте као што је силицијумова киселина. Са искоришћавањем трећег откривеног извора почело се крајем 50-их година прошлог века. Издашност ових ивора је оквирно око десет литара у секунди. Због својих температура која варирају од 24 до 27° C воде спадају у класу хипотерми. Предност ових пријатних темература је што се вода не мора додатно загревати или хладити, те погодује и неким срчаним болесницима. Оне се користе и за купање и за пиће. У базенима који су се пуне овом минералном водом болесници који спроводе терапије у њима само мирују. Скорија испитивања обављена пре пар година на Институту за рехабилитацију Београд, потврдила су лековита својства ових вода.

Туристичке атракције

Најчистија река Србије, Лопатница идеална је за све љубитеље риболова, планинари ће свакако уживати у оближњим прекрасним планинама, а ту је нешто и за мање активне посетиоце – „стаза здравља“ која ће подмладити Ваш дух и регенерисати Вашу енергију. Поред свих поменутих природних лепота ипак највећу атракцију ових крајева пружају веома значајни културно-историјски споменици. Ту су два најпознатија споменика српске средњовековне државе – манастир Студеница (XII) и манастир Жича (XIII) као и остаци знаменитог средњовековног утврђења Маглич (XIII век). Стога боравак у Богутовачкој Бањи може бити у потпуности испуњен културним духом и поред медицинског значаја имати и онај културно едукатвини. Одмор у овим крајевима незаборавно је искуство.

Културно забавне манифестације које се одржавају у Богутовачкој Бањи

За све љубитеље адреналинских изазова организује се традиционална и чувена манифестација Ибарска регата. У питању је догађај испуњен забавним и спортским активностима који сваке године окупља велики број учесника. Термин одржавања пада у последњу недељу јуна месеца. Креће се од средњовековног утврђења Маглич и стиже се до Краљева, што чини дужину речне стазе неких двадесетак километара. Разнолика су превозна средства са којима одушевљени учесници покушавају да плове Ибром и превале задану дистанцу.

Има нешто и за оне вечите заљубљенике у природу, планинаре. У питању је традиционална манифестација која носи име „Нарцису у походе“. Одржава се на пролеће, најчешће у мају месецу, када се на стотине планинара пење на прелепу планину Столови (1375. метара надморске висине) и бере ово прекрасно цвеће. Више од петнаест година ову манифестацију организују чланови планинрског клуба „Гвоздац“ из Краљева. Ови искусни планинари врло темељно организују једну овакву акцију на којој има бројних пратећих догађања као што су: вожња бициклом, летење параглајдером итд…

За све оне који имају нешто уметничког духа у себи, манифестација Ликовна колонија Студеница пружиће прави угођај. Овај културни догађај огранизује Туристичка организација Краљева и он је међународног карактера. Инспирацију за ову ликовну колонију, годинама уназад пружа најзначајнији споменик средњовековне српске државе, оличење православља и исконске духовности, прекрасни манастир Студеница.

Богутовачака Бања није само природно лечилиште, она је много више од тога, јер својим посетиоцима нуди најразличитије спортске активности и културне обиласке. Нуди све што можете пожелети на једном одмору.

Извор